Prstani


Tudi prstani so nakit, ki ga nosijo ženske in moški. Moški sicer v manjšini, vendar so vsaj poročni prstani obvezen nakit poročenih. Predstavljajo namreč simbol povezanosti in zaobljube med zakoncema.

Prstane med sabo ločimo po različnih materialih iz katerih so narejeni, prevladujejo seveda zlati in srebrni, velikokrat v kombinaciji z dragimi ali poldragimi kamni ali biseri. Tudi prstani so zelo lepo in osebno darilo, vendar je potrebno določiti čim bolj natančno velikost prstana , kar zna biti včasih težava,še posebej če ga kupujemo za drugo osebo.


prstaniTukaj je nekaj nasvetov, da bi lažje ugotovili velikost prstanov:

  • Obseg prsta je priporočljivo izmeriti ob koncu dneva pri topli temperaturi
  • Če je obseg prsta manjši od obsega členka, izmerimo obseg členka in obseg prsta na delu kjer po navadi nosimo prstan, ter izberemo vmesno velikost
  • Če je model prstana širši, izberemo raj večjo številko zaradi udobja

V povprečju je številka ženskih prstanov približno 52, moških prstanov pa približno 62. Na roki s katero pišemo, je številka prstana za pol večja.

Če nosimo naenkrat več prstanov, velja nenapisano estetsko pravilo, da so naenkrat na roki prstani narejenih iz enakih materialov, saj hkratno nošenje prstanov iz zlata in srebra daje vtis neurejenosti in cenenosti.

 

Kategorije